is de voorlopige titel van een onderzoek naar sporen van gebruik in een verzameling boeken gedrukt in Lyon tussen 1473 en 1600. Het betreft een deelverzameling van Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Om hoeveel boeken het gaat is nog niet duidelijk. De online catalogus van de bibliotheek geeft 20 tot 600 vermeldingen op de zoektermen 'Lyon', 'Lyons' en 'Lugduni' en verder is er een ouderwetse kaartenbak waarin misschien nog wel titels staan die nog niet in de U.v.A. online catalogus zijn opgenomen.
Waarom dit onderzoek?
Een boek zonder sporen van gebruik is als een koffietafelboek. Mooi om naar te kijken, maar zonder ziel. Behalve een mening is dit ook de aanzet om nauwkeurig te kijken naar de diverse vormen van sporen van gebruik, en daarbij te proberen te bepalen waarom deze van toegevoegde waarde zouden zijn.
Werkwijze
De resultaten van het onderzoek zullen in het Engels worden geschreven, dus ook verder deze blog. Zo raak ik van 'sporen van gebruik' af dat in het Nederlands iets beschadigder klinkt dan het Engelse 'traces of use', a concept used by antiquarian bookdealers to warn the potential buyer that the book is not in mint condition.
Definition of 'traces of use'
Ownership and reading marks. Stamped on bindings and manuscript in books. Coats of arms, portraits or other illustrations; book-labels; ownership stamps; shelf marks; inventory numbers; inscriptions in book; annotations, also called marginalia.
Marginalia: from the Latin marginale = in the margin, coined in English by Coleridge when publishing some marginalia of his own. (Jackson 2001, p.13)
Adversaria (obsolete): a collection of notes and commentaries.
To do
Research of existing publications on marginalia.
Make an inventory of the actual extent of the collection of books printed in Lyon 1473-1600 in possession of the U.v.A. library.
Make choices and set limits on the corpus.
Definition of research proposal.
Laat mij even een trace of use achterlaten, gefeliciteerd met je nieuwe blog!
BeantwoordenVerwijderen